Szerelőképzés

Ma már szinte minden háztartásban van hűtő és mosógép, amely, ha elromlik, jön a dilemma, megjavíttassuk-e vagy inkább új gépet vegyünk. Ennek az alapvető kérdésnek az eldöntését sok minden befolyásolja, a gép kora éppúgy, mint az, hogy mennyibe kerül a javítás. A motivációkra is kerestük a választ a 2017-es felmérésünkben.

Mit tesz Ön, ha elromlik a háztartási nagygépe?

A háztartások 82%-a – ahogy az a grafikonon is látható – inkább javíttat, ha a javítás költsége nem haladja meg az új készülék árának 50%-át. Fontos eredmény az is, hogy mindössze a háztartások 6%-a cseréli le háztartási nagygépét meghibásodás esetén automatikusan, anélkül, hogy megpróbálná megjavíttatni. Meg kell azonban jegyezni, hogy ez utóbbi arány növekedett, mert 2015-ben a háztartásoknak még csak a 2%-a nyilatkozott így.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy Magyarországon a javítás-javíttatás még mindig kiemelt jelentőségű megoldás a cserékkel szemben.

Ami viszont határozottan és egyre gyorsabban változik mostanában (és sajnos rossz irányba), az a szakképzett segítség elérhetősége. A probléma ugyanis az, hogy nincs elég szerelő! Az évtizedekkel ezelőtt a háztartásigép-szerelő szakmát választók lassan nyugdíjba mennek, a fiatal generáció viszont nem érdeklődik a szakma iránt.

Pedig a javítás, mint megoldás a cserével szemben a körforgásos gazdaság egyik kiemelt célkitűzése. Ezzel ugyanis megelőzhető az egyre gyorsabbá váló hulladékképződés, elnyújtható a használati idő.

A hazai gyártóknak kiemelten fontos, hogy megfelelő szakmai segítséget tudjanak biztosítani a vásárlóik részére, ha a készülékükkel valami probléma van. Ez a márkavédelem része. De ez sajnos ma egyre nehezebben megoldható. Nemcsak azért, mert kevés a szerelő. A probléma ennél összetettebb. Jelképesen azt mondhatnánk, hogy a „Columbo-k” lassan nyugdíjba mennek, de ma már igazából „James Bondokra” lenne szükség. Mert az elmúlt évtizedekben a készülékeink óriási változáson mentek keresztül. Egy jó szerelőnek ma már nem elég jól bánni a csavarhúzóval, mert ez a XXI. században kevés az egyre „okosodó” készülékekhez. Ismerni kell és tudni kell használni a gyártói szoftvereket, a wifi-t és egyéb IT-megoldásokat is. A mai készülékek többsége esetében ezek nélkül a hiba meg sem állapítható. Így, még ha lennének is szerelőképzések, azok tartalma sem lenne ma már megfelelő, mert a néhány évtizeddel ezelőtti tananyagok sok szempontból elavultak.

Felismertük, hogy szükség van egy új, modern képzésre, sőt, egy új életpálya-modellre. Ez óriási feladat, és nem kis célkitűzés. Egy olyan programot álmodtunk meg, amelyben minden érintett szereplő megtalálhatja a maga számításait: segítséget jelent nekünk, hogy minél jobb szolgáltatásokat és megoldásokat tudjunk Önöknek, fogyasztóknak biztosítani. Segítséget nyújt a háztartásoknak, hogy készülékeiket hosszabban és elégedettebben használhassák. Munkalehetőséget és egy új életpályát biztosít a mai fiataloknak és a jövő generációinak, akiket a szűken vett szerviztevékenységeken túl számos egyéb, ma kiemelten fontos ismeretre is meg szeretnénk tanítani: például vállalkozói, adózási és fogyasztóvédelmi ismeretekre, a környezetvédelmi előírásokra és azok hátterére, szakmai angol nyelvre, valamint kommunikációs és ügyfélkapcsolati ismeretekre. A készülékek szervizelésén túl kiemelt feladatuk lesz az is, hogy a háztartásokat készülékhasználati tanácsokkal lássák el, s hangsúlyozzák a karbantartás fontosságát.

A program szépen illeszkedik a körforgásos gazdaság koncepciójába, új „James Bondjaink” ezáltal a körforgásos gazdaság fontos szereplőivé válhatnak.

Hol tartunk most?

2016-ban bekerült az OKJ-jegyzékbe úgynevezett ráépülő (55-ös) képzésként a Háztartásigép-szerviz szaktechnikus képzés (apró szépséghibával Háztartási gépszerviz szaktechnikus írásmóddal, de reméljük, ez a közeljövőben javításra kerül). Elkészült továbbá a képzés hat új modulja is, valamint a szakmai és vizsgakövetelmények és a kerettanterv. Mindhárom kidolgozott szakmai anyag a 2017/18-as tanév indulása előtt bekerült a vonatkozó jogszabályba, így a képzés indításának jogi akadályai elhárultak.

A 2018/19-es, valamint a 2019/20-as tanévben a képzés sikerrel működött a jászberényi Szent József Katolikus Elektronikai Technikum, Gimnázium és Kollégium szervezésében. 

A képzésről megjelent cikkünket itt olvashatják!

További lépéseink

A 2020-as jogszabályi módosítások eredményeként szükség volt a képzés átdolgozására. Az OKJ-rendszer megszűnésével képzésünk átkerült a felnőttképzések közé, és a 2020/21-es tanévben már mint szakképesítési képzés indult el Jászberényben.

Szakmai csapatunk – oktatási kollégák bevonásával – kidolgozott egy korszerű ismereteket tartalmazó tankönyv-szakkönyvet. Az egyes fejezetek tervezeti formában a 2018/19-es és a 2019/20-as tanévek során induló képzések keretében tesztelésre kerültek, 2020-ban pedig véglegesítésre és kiadásra került a könyv.

2021. március végén pedig a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Mechatronikai Technikumának szervezésében is elindul a képzés.

Összefoglaló gondolatok

Sok munka van mögöttünk, de még legalább ugyanennyi van előttünk is… Most jönnek a különleges kihívások: hogy nyerjünk meg az ügynek még több fiatalt, hogyan tereljük őket a szakma irányába? Vagy a következő lépésben: hogy tartsuk itthon a frissen végzett, szakképzett munkaerőt? Lehetne-e további támogatást nyerni például a javító-szerelő munkálatokat terhelő ÁFA csökkentésével (mely az iparág fehérítéséhez is segítséget nyújthatna, ezáltal pedig emelné a szolgáltatás színvonalát is)?

Feladat és kihívás van bőven… De bízunk abban, hogy az együttműködési lehetőségeket feltérképezve és kihasználva gyorsabban célt érhetünk.

/col]