Forgó Morgó

Hallottak már Forgó Morgóról? Ő az a kedves villanyóra, aki mindig bosszankodik, ha pazaroljuk az energiát: például ha feleslegesen ég a lámpa a szobában, vagy megy a tévé, amikor nem is nézzük. Ilyenkor azt mondja:

„Hát nem megmondtam, hogy sok lesz a számla? Kinek van erre energiája!

Jöjjön valaki, szökik az energia!”

2006-ban indítottuk útjára nagy reményekkel Forgó Morgót és a nevével fémjelzett környezetvédelmi tudatformáló kampányunkat. Az elmúlt 11 évben számtalan rendezvény, iskolai és családi program, valamint pályázat adott lehetőséget a gyerekek és családok részére a környezeti problémákkal és a környezettudatos magatartással való ismerkedésre.

Törekvéseinkért 2009-ben Nemzeti Energy Globe díjat vehettünk át, amelyre nagyon büszkék vagyunk!

Bátran kijelenthetjük, hogy Forgó Morgó, a pazarlásunk miatt zsörtölődő villanyóra-figura mára az energiatakarékosság és a környezettudatosság kiemelkedő alakjává, jelképévé vált a gyerekek és fiatalok körében.

2016-ban, Forgó Morgó 10 éves születésnapján jelent meg a Forgó Morgó a tengeren című mesekönyv, melyben Forgó Morgó már nemcsak a villanyszámla miatt aggódik, hanem a Föld és az emberiség sorsát érintő kérdések miatt is: hogyan tudnánk kevesebb energiát felhasználni, mi lesz a sok hulladékkal, milyen hatással lesz a klímaváltozás a jövőnkre. A mesekönyvet a 2015-ös gyerekrajz-pályázat legjobb 55 alkotása illusztrálja.

A mesékből 2017. során készült el Forgó Morgó mese- és foglalkoztató füzete, melyben kreatív feladatok is támogatják a gyerekek fejlődését, környezettudatosabbá válását. A foglalkoztató füzet a 2018. április 21-én megnyíló új www.forgomorgo.hu honlapon lesz elérhető.

A 2016/17-es tanévben, összhangban a körforgásos gazdaság célkitűzéseinek meghirdetésével, a Forgó Morgó kampány is új lendületet vett, és színre lépett Forgó Morgó testvére, Körforgó Morgó, aki a körforgásos gazdaság megvalósításán munkálkodik.

A 2016-os rajzpályázat során a gyerekeknek Körforgó Morgó világát, a körforgásos gazdaságot kellett megrajzolniuk, melyben egy újabb mese, a Forgó Morgó a tengeren mesekönyv cselekményét folytató Az új barát című történet segítette őket.

A rajzpályázat legjobb alkotásai illusztrálják a 2018. márciusában megjelent új mesekönyvet.

A győztes alkotásból készült el Körforgó Morgó két puzzle-je.

Továbbá szintén a rajzpályázat 6 alkotása került az óriás Körforgó Morgó puzzle-ra, mely 2017. május 7-én az Európa Napon debütált!

 

 

Szóval az az igazság, hogy Forgó Morgóra nagyon büszkék vagyunk, így megérdemli, hogy egy egész, külön honlapot kapjon tőlünk!

Látogassák meg a www.forgomorgo.hu oldalt! De ígérjétek meg, hogy arra a bizonyos tiltott ikonra semmiképpen nem kattintotok 😉 !

2019-ben színre léptek Forgó Morgó és Körforgó Morgó barátai, a vízóragyerekek is! Csobogáttal és Csobogátával a búvárúszó-edzéseken ismerkedik meg Kati és Peti. Tanulságos és vicces történeteik a Lehetséges? című mesekönyvben kerültek az érdeklődő gyereksereg elé:

A történetek nem csak könyvként, hanem online formában is olvashatóak a www.csobogat.hu oldalon.

Követhettek bennünket a Facebookon is a Forgó Morgó pályázat oldalon!

Linkek