Energiacímke

Az energiacímke-szabályozás

Az első energiacímke-keretirányelvet 1992-ben fogadták el az Unióban, s a hűtőgépek voltak azok a készülékek, melyekre legelőször megszületett az energiacímke-rendelet. A régi szabályozás helyett a 2010/30/EU új keretirányelv hozott újat, s 2011-től folyamatosan megújultak a korábbi, egyes termékekre vonatkozó címkék is:

Egyes termékekre vonatkozó EU-rendeletek*
Hűtő 1060/2010/EU
Mosógép 1061/2010/EU
Mosogatógép 1059/2010/EU
Porszívó 665/2013/EU
Tévé 1062/2010/EU
Szárítógép 392/2012/EU
Légkondicionáló 626/2011/EU
Konyhai berendezések 65/2014/EU

* A felsorolás a legfontosabb készülék-szabályozásokat tartalmazza.

A régi típusú címkék helyét tehát fokozatosan átvették az „újak”, melyek már egységesek (teljes címkék) és nyelvsemlegesek voltak (az egyes készüléktulajdonságokról piktogramok tájékoztatnak feliratok helyett). Bár még ma is van olyan készüléktípus, mely egyelőre nem kapott „új” címkét: ilyen például a mosó-szárítógép (2017-ben). Ugyanakkor az évek során olyan készülékek is kaptak energiacímkét, melyek a régi szabályozásban még nem rendelkeztek ezzel a kis színes tájékoztatóval: például a tévék, porszívók, egyes konyhai eszközök.

Az energiacímke két fő szerepet tölt be:

  1. egyrészt a fogyasztók felé tájékoztat a készülék legfontosabb tulajdonságairól, s ezáltal megkönnyíti számunkra a bolti választék összehasonlítását;
  2. másrészt jelentős motiváció a gyártók számára, hogy minél hatékonyabb készülékekkel jelenjenek meg a piacon.

Nem véletlenül tettük fentebb idézőjelbe az „új” szócskát. Ugyanis a 2017. augusztus 1-jétő hatályos új uniós szabályozás, a korábbi 2010/30/EU irányelv helyébe lépő 2017/1369 EU rendelet alapján a teljes energiacímke-szabályozás megújításra kerül, s a közeljövőben jelentős változások várhatók a címkékben. Ezek közül a legfontosabb változás az lesz, hogy a címkék tetejéről „el fognak tűnni” a plusszok (+, ++, +++), és a legmagasabb energiahatékonysági osztály az A osztály lesz. Annak érdekében pedig, hogy a fejlesztések eredményeként az egyes készülékek ne „nőjék ki” olyan gyorsan a kategóriákat, a „top osztály” az elején üres marad. Tehát azok a készülékek, amelyek most A++ vagy A+++ osztályúak, a „jövőbeni új” címke szerint várhatóan B, C vagy D osztályúak lesznek majd (ennek meghatározása majd az új termék-rendeletek feladata lesz).

De egyelőre ne szaladjunk előre az időben! Nézzük meg, hogyan is néznek ki jelenleg az egyes készülékcímkék!

Hűtő Mosógép Mosogatógép Tévé
Szárítógép Légkondicionáló Elektromos sütő Gázsütő

A címkék az energiaosztályon és az éves villamosenergia-fogyasztáson túl készülék-specifikus tulajdonságokról is tájékoztatnak bennünket (pl. készülék-méretek, vízfogyasztás, zajszint).

A felsorolás a legfőbb háztartási készülékeket tartalmazza. A www.newenergylabel.com oldalról az összes, jelenleg hatályos címke letölthető.