Elemek és fényforrások

Elektromos berendezéseink tartalmazhatnak elemeket és akkumulátorokat is. Az elemek és akkumulátorok hulladékká válásuk esetén veszélyes hulladéknak minősülnek, így ezek szelektív gyűjtésére is fontos odafigyelnünk. Mielőtt azonban nekiállnánk szétszerelni a készüléket, mindenképpen olvassuk el a használati útmutatót, és tájékozódjunk, hogy az elem/akkumulátor hogyan távolítható el a berendezésből. Előfordulhat, hogy az adott berendezésből nem távolítható el az akkumulátor (pl. egyes mobiltelefonok esetében). Ha a használati útmutatóban ezt jelzi a gyártó, semmiképpen ne próbáljuk meg magunk eltávolítani azt, minden esetben kövessük a használati útmutató előírásait.

A használati útmutató szerint eltávolított elemeket és akkumulátorokat a megfelelő elemgyűjtő konténerekbe helyezzük el. Ilyen gyűjtőkonténert számos helyen találhatunk, például elektronikai termékeket forgalmazó nagyobb üzletekben, bevásárlóközpontokban. A használt elemek, akkumulátorok a hulladékudvarokban is leadhatók.

fényforrások (régi izzók, kompakt fénycsövek, energiatakarékos izzók, az egyes elektronikai berendezésekben használt égők stb.) az elektronikai berendezésekhez hasonlóan szelektív gyűjtést és környezetbarát feldolgozást igényelnek.

Ma a legtöbb elektronikai szakáruházban, szuper- vagy hipermarketben leadhatók a használt fénycsövek.

Ezen oldal megfelel a 197/2014 (VIII.1.) számú, az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló kormányrendelet 7.§ a) és e) pontjában foglalt tájékoztatási kötelezettség teljesítésének.