CO2-tanulmányok

Már 2006 óta, az energiahatékonysági kampányunk, a Forgó Morgó program elindítása óta azt állítjuk, hogy a régi, energiafaló készülékek sokkal többet fogyasztanak, mint az új, energiatakarékos, modern masinák. No de mennyivel is többet? Hogy ezt megtudjuk, segítségül hívtunk egy nemzetközileg is elismert piackutató céget, a GFK Hungária Kft.-t, és megnéztük, mit mondanak a számok!

Az eredményen mi magunk is megdöbbentünk!

Azt tapasztaltuk ugyanis, hogy a magyarországi háztartásokban található háztartási nagygépek 43%-a 8 évnél idősebb volt, de ezek a készülékek az összes fogyasztás ¾-éért felelősek voltak!

Azóta rendszeresen elvégezzük a felmérést, és megnézzük, hogy mennyit változott a helyzet: hány évesek a készülékeink és mennyit fogyasztanak.

Néhány összefoglaló táblázatot ide is beillesztünk:

A 8 évnél idősebb készülékek aránya a hazai háztartásokban

Az idős készülékek aránya 2017-ben a hazai háztartásokban

A CO2-megtakarítási potenciál a hazai háztartásokban található, 8 évnél idősebb hűtők, fagyasztók és mosógépek cseréjében

A diagramon jól látható, hogy ha Magyarországon az összes 8 évnél idősebb nagy­gépet (hűtőgépet, fagyasztót, mosógépet) lecserélnék a háztartások korszerű masinára, akkor közel 2 millió tonna CO2-kibocsátás csökkentést lehetne elérni. Ez óriási elméleti potenciál! A klímaváltozás, a globális felmelegedés elleni küzde­lemnek pedig fő célkitűzése a CO2-kibocsátás csökkentése, melynek egyik eszközét képezik az energiahatékonyság növelését célzó megoldások.

Épp erre épít az Otthon Melege Program háztartási nagygépek cseréje alprogram is. Ebben a programban ugyanis éppen az a cél, hogy a háztartásokban levő nagyon öreg, nagyon sokat fogyasztó matuzsálemeket ne használják tovább a háztartások, mert környezetvédelmileg nem éri meg őket tovább használni.