Az APPLiA Magyarország a digitális oktatásért!

Kedves Diákok, Szülők, Pedagógusok!

Szeretettel köszöntelek Benneteket ezen az oldalon, amely azért jött létre, hogy a következő, kihívásokkal teli időszakban segítséget nyújtson az otthoni hasznos időtöltéshez, a digitális oktatás megvalósításához.

Először is bemutatkoznék: Mészáros Fanni vagyok, az APPLiA Magyarország cégvezetője.

Ami talán ennél most fontosabb: diák (igen, jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Környezettudomány mesterszakának végzős hallgatója, akire ebben a félévben egy kémia laborgyakorlat, egy szakdolgozat és annak védése, és egy záróvizsga vár), szülő (egy 17 éves gimnazista fiú édesanyja), és bár pedagógus nem vagyok, de az elmúlt sok-sok évben aktívan igyekeztem kreatív programokkal, lehetőségekkel segíteni a pegagógusok munkáját. A Forgó Morgó környezeti nevelési program keretében számtalan óvodában és iskolában, nyári táborban jártam vetélkedőket, játékokat, előadásokat tartani, iskolai pályázatokkal, mesekönyvekkel és honlapokkal töltöttem fel a lehetőségeink tárházát.

Környezeti nevelési programunkról, a Forgó Morgó programról itt találtok velem egy összefoglaló interjút!

Nézzük, mi mindent rejt tehát ez a tárház, mi mindenből válogathattok az otthon töltött napok során, milyen segítséget találtok az iskolai feladatok elvégzéséhez.

Honlapok 

Két honlapot szeretnék a figyelmetekben ajánlani: a http://forgomorgo.hu/ és a https://csobogat.hu/ honlapokat.

A Forgó Morgó honlap

Ezen a honlapon a játékok mellett A Forgó Morgó suli menüpontban segítséget kaptok többek között ahhoz, hogyan is kell jó prezentációt készíteni, továbbá ahhoz, hogy képben legyetek a legfontosabb környezeti fogalmakkal kapcsolatban (mint pl. az üvegházhatás, globális felmelegedés, körforgásos gazdaság, energia), vagy, hogy miért is fontos a KUKÉMÉZÁS (vagyis, hogy ha az interneten kutattok, ne dőljetek be az álhíreknek, megtaláljátok a hiteles hírforrásokat).

Az Érdekességek menüpontban pedig további … hát, hogy is mondjam, érdekességekről olvashattok (mint például arról, mennyi elektronikai hulladékot termelünk, vagy mi az a táncolómacska-kór).

A Mesekönyv menüpont alatt pdf formátumban elérhető a Forgó Morgó a tengeren és a Körforgó Morgó, az új barát című mesekönyv (mindkettő angolul is megvan, tehát nyelvtanuláshoz is kiváló lehetőség), valamint a Jöjjön valaki, szökik az energia! foglalkoztató füzet, mely a Forgó Morgó a tengeren című mesekönyv 5 meséjét dolgozza fel játékos feladatokkal kiegészítve.

Az oldallal kapcsolatban egyetlen kérésünk van: az Ide semmiképpen ne kattints! ikonra szigorúan tilos rákattintatni! (De komolyan! ;))

A Csobogát honlap

A Csobogát honlap tulajdonképp a Lehetséges? című, harmadik mesekönyv elektronikus verziója. Látni fogjátok, hogy a korábbi két mesekönyv és a foglalkoztató füzet is elérhető rajta. A honlap az egyes meséknél ugyanakkor számos kiegészítést is tartalmaz. Ezeket a kiegészítéseket az egyes mesék oldalán az Érdekességek menüpont alatt találjátok a jobb oldalon. Például a Mekkora a vízlábnyomod? című mesénél a könyvből kihagyott részből részletesen megtudhatjátok, hogyan is kell számolni a vízlábnyomot, de az ökológiai lábnyom kifejezéssel is megismerkedhettek. Néhány mesénél kisfilmeket is találtok majd, például a Zállatorvos kisfilmjét a baktériumok és a vírusok közötti különbségről az Igyunk vizet, de melyiket? című mesénél. Az Igyunk vizet, eleget! című mesénél pedig egy meglepetés-mese is vár rátok, melyből megtudhatjátok, hogyan lehet megelőzni, hogy felnőtt korotokban derékfájósok legyetek (ez a mese már a Lehetséges? második részébe fog bekerülni, és várhatóan a 2020/21-es tanévben ehhez a mesekönyvhöz is lesz majd rajzpályázatunk). A vízerőműves mesénél pedig olvashattok részletesen a megújuló energiákról is.

A mesekönyvek

Az eddigi három mesekönyvünk, időrendi – és cselekményi – sorrendben: a Forgó Morgó a tengeren, a Körforgó Morgó, az új barát, és a Lehetséges?. Mindhárom elérhető a Csobogát honlapon, az első kettő pedig a Forgó Morgó honlapon is. Mindhárom mesekönyvet az aktuális gyerekrajz-pályázatunk legszebb alkotásai illusztrálják. (És, ahogy már említettem is, várható rajzpályázat a jövőben is, a Lehetséges? második részéhez; erről a Forgó Morgó pályázat facebook-oldalán adunk majd tájékoztatást.)

Forgó Morgó a tengeren

Hallottatok már Forgó Morgóról? Ő az a kedves villanyóra, aki mindig bosszankodik, ha pazaroljuk az energiát:
például, ha feleslegesen ég a lámpa a szobában, vagy megy a tévé, amikor nem is nézzük. Ilyenkor azt mondja: „Hát nem megmondtam, hogy sok lesz a számla? Kinek van erre energiája! Jöjjön valaki, szökik az energia!” Ha Forgó Morgóval tartotok és elolvassátok a meséit, sok izgalmas kalandban lesz részetek. Megismerhetitek tanítványait, Katit és Petit, a két iskolás lurkót, kereshettek Ti is velük színpompás címkéket, sot, még a tenger csodálatos világába is bekukkanthattok. Közben pedig gyönyörködhettek a sok-sok csodálatos képben is, melyeket mind gyerekek készítettek. Így lett igazán jó ez a könyvecske!

Körforgó Morgó, az új barát

Ebben a mesében színre lép Forgó Morgó, az energiapazarlásunk miatt morgolódó kedves villanyóra-figura
testvére, Körforgó Morgó. Új barátunk, aki a körforgásos gazdaság elérésén munkálkodik, új kalandra
csábítja Katit és Petit! Hogy mi is az a körforgásos gazdaság, és milyen új élményekkel és ismeretekkel gazdagodik Kati és Peti a különös találkozás révén, azt megtudhatjátok, ha Körforgó Morgóval tartotok ebben a mesében!

Lehetséges?

– Anya, anya! Megvan a sport, kiválasztottuk végre! Én sellő leszek! – lelkendezett Kati.

– Én pedig víz alatti Forma 1-es pilóta, aztán pedig, ha az már jól megy, akkor víz alatti hokis! – nevetett Peti.

Anya kissé aggódva hallgatta őket, majd így szólt:

– Jesszus, hát ti meg miket hordotok itt össze? Forma 1 a víz alatt, meg hoki? Meg sellő? Biztos, hogy az iskolában voltatok? Nem tévedtetek el út közben valahol?

A Forgó Morgó a tengeren és a Körforgó Morgó, az új barát című mesekönyvekből megismert kedves testvérpár, Kati és Peti kalandjai folytatódnak: az új tanévben új sportot választanak, és búvárúszó edzésekre kezdenek járni. Megismerkednek eme különleges sport rejtelmeivel, és a történetek során azt is megtanulják, miért fontos takarékoskodni a vízzel. Új barátaik és búvárúszó-társaik, Csobogát és Csobogáta, a vízóra-testvérpár segítségével választ kapnak kérdéseikre: például honnan jön az ivóvizünk, mi történik a szennyvízzel, vagy mik azok a savas esők. Arra is fény derül, hogy miért nem fagy be télen a Balaton a tó fenekéig. Még olyan különleges és izgalmas ismeretekre is szert tesznek, hogy mi is az a táncolómacska-kór, vagy, hogy hány évet utazik egy vízcseppecske a nagy óceáni vízkörzéssel, mielőtt visszaér képzeletbeli kiinduló pontjára.

Ha Ti is kíváncsiak vagytok minderre, tartsatok Katival és Petivel, és, persze, Csobogáttal és Csobogátával a különleges történetek során!

Szerintem… Fiatalok egy zöldebb jövőért!

2019 őszén úgy gondoltuk, ideje megkérdezni a hazai fiatalokat, hogy mit gondolnak környezetünk, bolygónk jelenéről és jövőjéről. A Szerintem-pályázatra beérkezett írásokból választottuk ki a legjobb 55 pályaművet. Az 55 diák kreatív fényképe egy a pályaművükből kiemelt egy-egy gondolat került az APPLiA Magyarország 2020-as naptárába:

A Szerintem-kampány egész évben tart, hiszen minden héten újabb kisdiák és gondolatai kerülnek bemutatásra az APPLiA Magyarország facebook-oldalán. És, persze, mindig foglalkozunk az adott heti jeles napokkal is, hiszen a naptár ezeket is tartalmazza!

Eddigi posztjainkat itt is elolvashatjátok!

Nézzétek meg, hogy készültek a diákok fotói! A werkfilm elérhető az APPLiA Magyarország YouTube-csatornáján.

Az 55 legjobb pályázat teljes egészében elolvasható itt! A legjobb 25 még angolul is elérhető (tudjátok, nyelvtanulás!).

Az év során négy kampányfilmet is bemutatunk. A diákok ugyanis nemcsak leírták, hogy mit gondolnak, hanem el is mondták nekünk! Az interjúkból pedig négy kisfilm készült. Ezeket a Szerintem-kampányban az év során mutatjuk be az APPLiA Magyarország YouTube csatornáján és Facebook-oldalán.

Tartsatok velünk! Gondolkozzunk együtt 2020-ban, hogy egy szebb, jobb, zöldebb jövő elé nézhessünk! Diákok, szülők, Pedagógusok egyaránt!

Üdvözlettel:

Fanni

(Örökdiák :))

Ui.: A Szegedi Tudományegyetem Környezettudomány Msc szakán írt diplomamunkám:

Áthidaló – Környezeti kihívásaink és az oktatás kihívásainak összehangolása Magyarországon

És időközben okleveles környezetkutató lettem, jeles diplomával 🙂