Az APPLiA Magyarország a digitális oktatásért!

Kedves Diákok, Szülők, Pedagógusok!

Szeretettel köszöntelek Benneteket ezen az oldalon, amely azért jött létre, hogy a kihívásokkal teli, nehezebb időszakokban segítséget nyújtson az otthoni hasznos időtöltéshez, például az esetleges digitális oktatás megvalósításához.

Először is bemutatkoznék: Mészáros Fanni vagyok, az APPLiA Magyarország cégvezetője.

Ami talán ennél most fontosabb: örökdiák (2020 nyarán végeztem a Szegedi Tudományegyetem Környezettudomány mesterszakán, okleveles környezetkutató lettem, és jelenleg is számos területen fejlesztem a tudásomat), szülő (egy 18 éves gimnazista fiú édesanyja), és bár pedagógus nem vagyok, de az elmúlt sok-sok évben aktívan igyekeztem kreatív programokkal, lehetőségekkel segíteni a pegagógusok munkáját. A Forgó Morgó környezeti nevelési program keretében számtalan óvodában és iskolában, nyári táborban jártam vetélkedőket, játékokat, előadásokat tartani, iskolai pályázatokkal, mesekönyvekkel és honlapokkal töltöttem fel a lehetőségeink tárházát.

 

Környezeti nevelési programunkról, a Forgó Morgó programról itt találtok velem egy összefoglaló interjút!

Nézzük, mi mindent rejt tehát ez a tárház, mi mindenből válogathattok az otthon töltött napok során, milyen segítséget találtok az iskolai feladatok elvégzéséhez.

Honlapok 

Két honlapot szeretnék a figyelmetekben ajánlani: a http://forgomorgo.hu/ és a https://csobogat.hu/ honlapokat.

A Forgó Morgó honlap

Ezen a honlapon a játékok mellett A Forgó Morgó suli menüpontban segítséget kaptok többek között ahhoz, hogyan is kell jó prezentációt készíteni, továbbá ahhoz, hogy képben legyetek a legfontosabb környezeti fogalmakkal kapcsolatban (mint pl. az üvegházhatás, globális felmelegedés, körforgásos gazdaság, energia), vagy, hogy miért is fontos a KUKÉMÉZÁS (vagyis, hogy ha az interneten kutattok, ne dőljetek be az álhíreknek, megtaláljátok a hiteles hírforrásokat).

Az Érdekességek menüpontban pedig további … hát, hogy is mondjam, érdekességekről olvashattok (mint például arról, mennyi elektronikai hulladékot termelünk, vagy mi az a táncolómacska-kór).

A Mesekönyv menüpont alatt pdf formátumban elérhető a Forgó Morgó a tengeren és a Körforgó Morgó, az új barát című mesekönyv (mindkettő angolul is megvan, tehát nyelvtanuláshoz is kiváló lehetőség), valamint a Jöjjön valaki, szökik az energia! foglalkoztató füzet, mely a Forgó Morgó a tengeren című mesekönyv 5 meséjét dolgozza fel játékos feladatokkal kiegészítve.

Az oldallal kapcsolatban egyetlen kérésünk van: az Ide semmiképpen ne kattints! ikonra szigorúan tilos rákattintatni! (De komolyan! ;))

A Csobogát honlap

A Csobogát honlap tulajdonképp a Lehetséges? című, harmadik mesekönyv elektronikus verziója. Látni fogjátok, hogy a korábbi két mesekönyv és a foglalkoztató füzet is elérhető rajta. A honlap az egyes meséknél ugyanakkor számos kiegészítést is tartalmaz. Ezeket a kiegészítéseket az egyes mesék oldalán az Érdekességek menüpont alatt találjátok a jobb oldalon. Például a Mekkora a vízlábnyomod? című mesénél a könyvből kihagyott részből részletesen megtudhatjátok, hogyan is kell számolni a vízlábnyomot, de az ökológiai lábnyom kifejezéssel is megismerkedhettek. Néhány mesénél kisfilmeket is találtok majd, például a Zállatorvos kisfilmjét a baktériumok és a vírusok közötti különbségről az Igyunk vizet, de melyiket? című mesénél. Az Igyunk vizet, eleget! című mesénél pedig egy meglepetés-mese is vár rátok, melyből megtudhatjátok, hogyan lehet megelőzni, hogy felnőtt korotokban derékfájósok legyetek (ez a mese már a Lehetséges? második részébe fog bekerülni, és várhatóan a 2020/21-es tanévben ehhez a mesekönyvhöz is lesz majd rajzpályázatunk). A vízerőműves mesénél pedig olvashattok részletesen a megújuló energiákról is.

A mesekönyvek

Az eddigi három mesekönyvünk, időrendi – és cselekményi – sorrendben: a Forgó Morgó a tengeren, a Körforgó Morgó, az új barát, és a Lehetséges?. Mindhárom elérhető a Csobogát honlapon, az első kettő pedig a Forgó Morgó honlapon is. Mindhárom mesekönyvet az aktuális gyerekrajz-pályázatunk legszebb alkotásai illusztrálják. (És, ahogy már említettem is, várható rajzpályázat a jövőben is, a Lehetséges? második részéhez; erről a Forgó Morgó pályázat facebook-oldalán adunk majd tájékoztatást.)

Forgó Morgó a tengeren

Hallottatok már Forgó Morgóról? Ő az a kedves villanyóra, aki mindig bosszankodik, ha pazaroljuk az energiát:
például, ha feleslegesen ég a lámpa a szobában, vagy megy a tévé, amikor nem is nézzük. Ilyenkor azt mondja: „Hát nem megmondtam, hogy sok lesz a számla? Kinek van erre energiája! Jöjjön valaki, szökik az energia!” Ha Forgó Morgóval tartotok és elolvassátok a meséit, sok izgalmas kalandban lesz részetek. Megismerhetitek tanítványait, Katit és Petit, a két iskolás lurkót, kereshettek Ti is velük színpompás címkéket, sot, még a tenger csodálatos világába is bekukkanthattok. Közben pedig gyönyörködhettek a sok-sok csodálatos képben is, melyeket mind gyerekek készítettek. Így lett igazán jó ez a könyvecske!

Körforgó Morgó, az új barát

Ebben a mesében színre lép Forgó Morgó, az energiapazarlásunk miatt morgolódó kedves villanyóra-figura
testvére, Körforgó Morgó. Új barátunk, aki a körforgásos gazdaság elérésén munkálkodik, új kalandra
csábítja Katit és Petit! Hogy mi is az a körforgásos gazdaság, és milyen új élményekkel és ismeretekkel gazdagodik Kati és Peti a különös találkozás révén, azt megtudhatjátok, ha Körforgó Morgóval tartotok ebben a mesében!

Lehetséges?

– Anya, anya! Megvan a sport, kiválasztottuk végre! Én sellő leszek! – lelkendezett Kati.

– Én pedig víz alatti Forma 1-es pilóta, aztán pedig, ha az már jól megy, akkor víz alatti hokis! – nevetett Peti.

Anya kissé aggódva hallgatta őket, majd így szólt:

– Jesszus, hát ti meg miket hordotok itt össze? Forma 1 a víz alatt, meg hoki? Meg sellő? Biztos, hogy az iskolában voltatok? Nem tévedtetek el út közben valahol?

A Forgó Morgó a tengeren és a Körforgó Morgó, az új barát című mesekönyvekből megismert kedves testvérpár, Kati és Peti kalandjai folytatódnak: az új tanévben új sportot választanak, és búvárúszó edzésekre kezdenek járni. Megismerkednek eme különleges sport rejtelmeivel, és a történetek során azt is megtanulják, miért fontos takarékoskodni a vízzel. Új barátaik és búvárúszó-társaik, Csobogát és Csobogáta, a vízóra-testvérpár segítségével választ kapnak kérdéseikre: például honnan jön az ivóvizünk, mi történik a szennyvízzel, vagy mik azok a savas esők. Arra is fény derül, hogy miért nem fagy be télen a Balaton a tó fenekéig. Még olyan különleges és izgalmas ismeretekre is szert tesznek, hogy mi is az a táncolómacska-kór, vagy, hogy hány évet utazik egy vízcseppecske a nagy óceáni vízkörzéssel, mielőtt visszaér képzeletbeli kiinduló pontjára.

Ha Ti is kíváncsiak vagytok minderre, tartsatok Katival és Petivel, és, persze, Csobogáttal és Csobogátával a különleges történetek során!

A Forgó Morgó és barátai című, vetélkedővel egybekötött interaktív előadás egy rendhagyó mesekönyv-bemutató. A program 2019-ben a Szegedi Könyvhét keretében megrendezett A Szegedi Tudományegyetem utcára viszi a tudományt! rendezvényen debütált, ahol másodikos diákok ismerkedhettek meg Forgó Morgóval és barátaival. Az eseményről Újszászi Ilona írt beszámolót, mely itt olvasható.

Szerintem… Fiatalok egy zöldebb jövőért!

2019 őszén úgy gondoltuk, ideje megkérdezni a hazai fiatalokat, hogy mit gondolnak környezetünk, bolygónk jelenéről és jövőjéről. A Szerintem-pályázatra beérkezett írásokból választottuk ki a legjobb 55 pályaművet. Az 55 diák kreatív fényképe egy a pályaművükből kiemelt egy-egy gondolat került az APPLiA Magyarország 2020-as naptárába:

A Szerintem… Fiatalok egy zöldebb jövőért! kampány 2021. első hetében zárult. 2020 során – és még 2021 első hetében is – minden héten újabb kisdiák és gondolatai kerültek bemutatásra az APPLiA Magyarország facebook-oldalán. És, persze, mindig foglalkoztunk az adott heti jeles napokkal is, hiszen a naptár ezeket is tartalmazta!

Posztjainkat itt is elolvashatjátok!

Nézzétek meg, hogy készültek a diákok fotói! A werkfilm elérhető az APPLiA Magyarország YouTube-csatornáján.

Az 55 legjobb pályázat teljes egészében elolvasható itt! A legjobb 25 még angolul is elérhető (tudjátok, nyelvtanulás!).

Az év során négy kampányfilmet is bemutatunk. A diákok ugyanis nemcsak leírták, hogy mit gondolnak, hanem el is mondták nekünk! Az interjúkból pedig négy kisfilm készült. Ezeket a Szerintem-kampányban az év során mutatjuk be az APPLiA Magyarország YouTube csatornáján és Facebook-oldalán.

Szerintem… Fiatalok egy egészségesebb jövőért!

A jó hír pedig az, hogy 2021-ben folytatódik a Szerintem-pályázat és – kampány! Január folyamán meghirdetésre kerül az új pályázatunk, melyre ismét nagyon sok pályázat érkezett. Júniusban szerencsére sort keríthettünk a naptárfotózásra is, a következő képre kattinva megnézhettek erről egy rövid werkfilmet:

Tartsatok velünk a 2021/22-es tanévben is a Szerintem… Fiatalok egy egészségesebb jövőért! kampányban a facebook-oldalunkon!

Gondolkozzunk együtt a jövőben is, hogy egy szebb, jobb, zöldebb – és egészségesebb –  jövő elé nézhessünk! Diákok, szülők, Pedagógusok egyaránt!

Üdvözlettel:

Fanni

(Örökdiák :))

Ui.: A Szegedi Tudományegyetem Környezettudomány Msc szakán írt diplomamunkám:

Áthidaló – Környezeti kihívásaink és az oktatás kihívásainak összehangolása Magyarországon