Meglepetés a Föld Napjára

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Így hangzik a Föld Napja mozgalom jelmondata, melyet 48 évvel ezelőtt, 1970-ben hívott létre Davis Hayes amerikai egyetemista diák. Azóta a Föld legtöbb országában minden évben április 22-én megünneplik a Föld Napját. Hazánkban idén 28. alkalommal fordulunk kiemelt figyelemmel a bolygónk jövőjét közvetlenül érintő környezetvédelmi kérdések felé.

Az APPLiA Magyarország Egyesülés, a hazai elektronikaikészülék-gyártók szakmai szervezete idén egy meglepetés ajándékkal készült a Föld Napjára: ez alkalomból adta át az új www.forgomorgo.hu honlapját!

Az APPLiA Magyarország 2006-ban indította útjára Forgó Morgót és a nevével fémjelzett környezetvédelmi tudatformáló kampányt. Az elmúlt 12 évben számtalan rendezvény, iskolai és családi program, valamint pályázat adott lehetőséget a gyerekek és családok részére a környezeti problémákkal és a környezettudatos magatartással való ismerkedésre.

Bátran és büszkén kijelenthetjük, hogy Forgó Morgó, a pazarlásunk miatt zsörtölődő villanyóra-figura mára az energiatakarékosság és a környezettudatosság kiemelkedő alakjává, jelképévé vált a gyerekek és fiatalok körében.

A 2018-as Föld Napja kapcsán átadott új honlap gyerekeknek és fiataloknak szóló oldalán a játékok (pl. puzzle, kvíz, memóriajáték, energiaház, színezők) mellett helyet kaptak az egyesülés kiadványai is. Magyar és angol nyelven is olvasható a Forgó Morgó a tengeren című mesekönyv, valamint a történet folytatása, a Körforgó Morgó – Az új barát című mese, mely a körforgásos gazdaság világába kalauzolja el a gyerekeket. A kiadványok között szintén elérhető az új foglalkoztató füzet is, melyben nemcsak a mesékkel, hanem kreatív és játékos feladatokkal is csábítja Forgó Morgó közönségét.

Forgó Morgó suli/Nyűgözz le!  oldalán a sikeres prezentációkészítéshez és előadáshoz kaphatnak tanácsokat a fiatalok, az Érdekességek és a Forgó Morgó suli/Légy képben pontja alatt pedig ma sokszor hallott, de nem biztos, hogy pontosan ismert környezetvédelmi fogalmakkal ismerkedhetnek meg. S hogy mi is az a kukémézés, nos, erre is a válasz a Forgó Morgó suliban keresendő…

Természetesen Forgó Morgó videoi is elérhetőek a honlapon, az új Forgó Morgó YouTube csatornán pedig megtekinthetők az április elején lezárult kisfilm pályázatra érkezett alkotások is, melyeket hazai általános iskolás osztályok készítettek.

A honlap alkotói remélik, hogy egy érdekes és hasznos eszközt tudnak adni a Forgó Morgó közönség kezébe, mely legalább olyan népszerű lesz, mint a korábbi honlap. Mindössze egyetlen kérésük van a honlap-látogatókhoz: az a bizonyos tiltott ikon… Oda semmiképpen nem szabad kattintani!

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

Az APPLiA Magyarország csapata hisz abban, hogy közös erővel tehetünk bolygónk jövőjéért! Ezért választotta jelmondatául:

„Éljünk okosabban! Rajtunk és rajtad is múlik.”