Új háztartásigép-szerelő programot indítanak a gyártók!

A szakemberhiányon szeretne változtatni a CECED Magyarország Egyesülés egy új képzési program kidolgozásával.

Egyre többen tapaztalhatjuk, hogy ha elromlik egy háztartási gép, nem egyszerű szerelőt hívni a javításhoz. Sokszor csak hosszú várakozási idő után érkezik meg a segítség, s ez sok kellemetlenséggel jár.

A probléma sajnos nagyon egyszerű: nincs elég szerelő! Az évtizedekkel ezelőtt a háztartásigép-szerelő szakmát választó kollégák lassan nyugdíjba mennek, a fiatal generáció viszont nem érdeklődik a szakma iránt. Az elmúlt évtizedben ezért képzések sem igen voltak. De ha lettek volna is, azok tartalma már eléggé elavult lett volna. Mert lássuk be, sokat változott a gépek világa a XXI. században.

Ezen a helyzeten szeretnének most változtatni, segíteni a háztartásigép-gyártók és az őket képviselő CECED Magyarország Egyesülés (CECED).

2016-ban a CECED javaslatára bekerült az OKJ-jegyzékbe úgynevezett ráépülő (55-ös) képzésként a Háztartásigép-szerviz szaktechnikus képzés (apró szépséghibával Háztartási gépszerviz szaktechnikus írásmóddal, de várható, hogy ez a közeljövőben javításra kerül). Elkészült továbbá a képzés hat új modulja is, valamint a szakmai és vizsgakövetelmények és a kerettanterv. Mindhárom kidolgozott szakmai anyag a 2017/18-as tanév indulása előtt bekerült a vonatkozó jogszabályba, így a képzés indításának jogi akadályai elhárultak.  A CECED szakmai csapata – oktatási kollégák bevonásával – elkezdett dolgozni egy korszerű ismereteket tartalmazó tankönyv-szakkönyv összeállításán. Az egyes fejezetek tervezeti formában a 2017/18-as tanév során induló képzések (várhatóan elsősorban a gyorsabban indítható felnőttképzések) keretében lesznek letesztelve, és a tervek szerint 2018-ban véglegesíthető lesz a könyv, amelyet következő lépésként rövid, szerelési műveleteket is bemutató videofelvételekkel ellátott e-book formájában is szeretnénk elérhetővé tenni. Nappali rendszerű oktatásban is tervezett a képzés indítása, amilyen gyorsan az iskolai lehetőségek engedik. Ezen kívül az ismereteiket bővíteni szándékozó szervizes kollégák és más, rokon szakterületekről érkező érdeklődők számára rövidebb ciklusú, úgynvezett B-körös képzés kidolgozását is tervezi az iparág.