Egyre kevesebb a szerelő…

Talán már Önök is tapasztalták, hogy ha elromlik egy háztartási gép, nem egyszerű szerelőt hívni a javításhoz. Sokszor csak hosszú várakozási idő után érkezik meg a segítség, s ez sok kellemetlenséggel jár.

Megértjük, hogy ez bosszúságot jelent Önöknek!

De sajnos mi, gyártók sem vagyunk könnyű helyzetben… Az évtizedekkel ezelőtt a háztartásigép-szerelő szakmát választó kollégák lassan nyugdíjba mennek, a fiatal generáció viszont nem érdeklődik a szakma iránt. Az elmúlt évtizedben ezért képzések sem igen voltak. De ha lettek volna is, azok tartalma már eléggé elavult lett volna. Mert lássuk be, sokat változott a gépek világa a XXI. században.

Ezért két évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy ez így nem mehet tovább! Változtatnunk kell! Létrehoztuk a CECED Magyarország szakmai csapatát, mely közel két éve azon munkálkodik, hogy egy új életpálya-modellt, egy teljesen új szakmai alapokon nyugvó szerelőképzést hozzon létre.

Mi minden történt eddig?

  • Kidolgoztuk a Háztartásigép-szerviz szaktechnikus képzés jogszabályi alapjait: a 6 db modulból felépülő, egy éves, ún. ráépülő képzés szakmai és vizsgakövetelményeit, valamint a kerettantervét. Ezek a szakmai anyagok 2017. nyarán bekerültek a vonatkozó jogszabályokba is.
  • Felvettük a kapcsolatot a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékeseivel, akik a támogatásukról biztosítottak bennünket.
  • Két szakiskola is segíti a munkánkat az oktatási oldalról, náluk indulnak majd el első körben az új képzések, várhatóan már a 2017/18-as tanévben:
  • Budapesten a Mechatronikai Szakgimnáziumban http://www.mechatronika.hu/ és
  • Jászberényben a Liska József Középiskolában http://www.liska-szki.hu/news.php .
  • Felvettük a kapcsolatot a gyártói szervizpartnerekkel, alvállalkozóinkkal is, egyrészt azért, hogy tájékoztassuk őket a terveinkről, másrészt azért, hogy bevonjuk őket a közös célok elérésébe, hogy javaslataikkal, igényeikkel segíteni tudják munkánkat.

A CECED Magyarország Egyesülés szervizkonferenciája

2017. május 11-én került sor a CECED Magyarország Egyesülés által a gyártói szervizpartnerek részére szervezett konferenciára a budapesti Rubin Hotelben. A kollégák részére bemutatásra került a tervezett Háztartásigép-szerviz szaktechnikus képzés szakmai tartalma és tervezett megvalósítása.

A konferencián a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről dr. Hafiek Andrea főosztályvezető asszony tartott előadást a szakképzési rendszer tervezett átalakításáról és a legfontosabb feladatokról.

Az előadásokat követő interaktív egyeztetés keretében a résztvevők javaslatokkal és észrevételekkel járultak hozzá a képzések még hatékonyabb tervezéséhez.

  • Elkezdtük egy korszerű szakmai ismereteket tartalmazó tankönyv-szakmai kézikönyv kidolgozását, melynek tesztelését a 2017/18-as tanévben tervezzük.
  • Elkezdtük kidolgozni egy rövidebb ciklusú, ún. B-körös képzés szakmai tartalmát is.
  • Elkezdtük a két iskola készülékekkel való felszereléséhez a készülékek összegyűjtését a CECED Magyarország Egyesülés gyártó cégeitől.

Sok munka van mögöttünk, de talán még több van előttünk… De mi állunk elébe a kihívásoknak!

A GYÁRTÓI CSAPAT 🙂

Balról jobbra: Mészáros Fanni (CECED Magyarország), Papp György (Samsung), Ali László (Electrolux), Madarász Tamás (Gorenje), Svertecki László (Whirlpool/Indesit)