Új energiacímke- és ecodesign-szabályok a porszívókra szeptember 1-jétől!

2017. szeptember 1-jétől a gyártók csak olyan porszívókat hozhatnak forgalomba, melynek a mért felvett teljesítménye nem haladja meg a 900W-ot, továbbá amely megfelel a további ecodesign-előírásoknak is. Az energiacímke is változik: mostantól az A+++ lesz a legjobb energiaosztály.

A porszívókra vonatkozó EU-hatásvizsgálatok szerint 2005-ben az összes villamosenergia-fogyasztás kb. 18 TWh volt. Ecodesign-szabályozás hiányában – úgy becsülték – 2020-ra ez az érték akár a 34 TWh fogyasztást is elérheti. Ezért a Bizottság a háztartási nagygépek (pl. hűtők, fagyasztók, mosó- és mosogatógépek) után a porszívókra is környezetbarát tervezési követelményeket, azaz ecodesign-szabályokat állapított meg.

A porszívók esetében a használat során elfogyasztott energia mennyisége, a porfelszívás, a porvisszabocsátás, a keltett zaj és a tartósság tekinthető jelentős környezetvédelmi jellemzőnek, a szabályok tehát ezekre a tulajdonságokra tartalmaznak előírásokat a gyártók számára. Az előírások két lépcsőben léptek hatályba: a változások első fázisa a 2014. szeptember 1-je után, a második fázisa pedig a 2017. szeptember 1-je utánforgalomba helyezett készülékekre vonatkozik.

A 2014. szeptember 1-je óta az Európai Unióban forgalomba hozott porszívókhoz kötelező csatolni a gyártóknak az energiacímkét. A leghatékonyabb energiaosztály 2017. augusztus 31-ig az A osztály volt, 2017. szeptember 1-jétől pedig már az A+++ energiaosztály. Az energiaosztályon és az éves villamosenergia-fogyasztáson kívül a címke tájékoztat még arról is, hogy milyen padlón használható a porszívó, és az adott padlófajtán (kemény burkolat vagy szőnyeg) milyen a tisztítási hatékonysága, továbbá milyen a por-visszabocsátási osztálya. A készülék hangnyomásszintjéről is tájékoztatást kapunk a címkéről: az A-súlyozott hangnyomásszint 2017. szeptember 1-től nem lehet magasabb 80dB-nél.

Ami a porvisszabocsátást illeti, 2017. szeptember 1-től ez az érték nem lehet magasabb 1%-nál. Ez azt jelenti, hogy a beszívott, 0,3 és 10 mikrométer mérettartományba eső részecskék maximum 1%-át juttathatja vissza a porszívó a levegőbe.

Az éves energiafogyasztás  2017. szeptember 1-től 43 kWh/évre, a felvett mért teljesítmény pedig 900 W-ra csökken.

A porfelszívási hatékonyságra is vonatkoznak előírások, ezek is szigorodnak 2017-ben a 2014-es előírásokhoz képest.

2017. szeptember 1-től a tartósságra is vonatkoznak előírások:  a motor üzemi élettartamának legalább 500 órának kell lennie, továbbá – amennyiben létezik gégecsöve az adott porszívónak – annak olyan fokú tartósságot kell tanúsítania, hogy 40 000 alakváltozott állapotban elszenvedett rezgési ciklus után is használhatónak kell maradnia.

A szabályozások nem vonatkoznak a nedves, a nedves-száraz, az akkumulátoros, a robot-, az ipari és a központi porszívókra, továbbá a padlófényező gépekre és a kerti szívógépekre (a víztartályos porszívókra a szabályozásokat 2017. szeptember 1-től kell alkalmazni). A Bizottság által készített hatástanulmány szerint ugyanis ezek a készülékek eltérő technológiájuk és működési módjuk miatt nem összehasonlíthatók a hagyományos porszívókkal. Nem kizárt azonban, hogy a (közel)jövőben az alternatív porszívózási technikákra is kidolgozásra kerülnek ecodesign- és energiacímke-szabályozások.

Az ecodesign-szabályozás és az energiacímke összefüggése

Az ecodesign-szabályozás szerint 2014. szeptember 1-jétől nem hozható forgalomba olyan porszívó, melynek az éves energiafogyasztása nem kisebb mint 62 kWh/év, 2017. szeptember 1-től pedig ez az érték 43 kWh/évre csökken.

Természetesen az említett időpontokat követően forgalomba hozott minden porszívónak meg kell felelnie az ecodesign-előírásnak (2017. szeptember 1-jétől tehát a 43 kWh/év értéknek), de azt, hogy az egyes porszívók az éves energiafogyasztásuk alapján milyen energiaosztályba tartoznak, az energiacímke-szabályozás határozza meg. Ezt az alábbi táblázat szemlélteti:

 

Energiaosztály

 

Éves energiafogyasztás (AE) (kWh/év)
A címke 2014. szeptember 1-től A címke 2017. szeptember 1-től
A+++ AE ≤ 10
A++ 10 < AE  ≤ 16
A+ 16 < AE  ≤ 22
A AE ≤ 28 22 < AE  ≤ 28
B 28 < AE  ≤ 34 28 < AE  ≤ 34
C 34 < AE  ≤ 40 34 < AE  ≤ 40
D 40 < AE  ≤ 46 AE > 40
E 46 < AE  ≤ 52
F 52 < AE  ≤ 58
G AE > 58

 

Láthatjuk tehát, hogy az energiacímkén mindig 7 energiaosztály lesz: a 2014. szeptember 1. után forgalomba hozott készülékeknél az A osztály volt a leghatékonyabb, a G pedig a legkevésbé hatékony energiaosztály, a 2017. szeptember 1-jét követően forgalomba hozott készülékek esetében az A+++ lesz a leghatékonyabb, és a D a legkevésbé hatékony kategória.

A „forgalomba hozatal” alatt egy adott készüléknek (készüléktípusnak) az EU piacon (vagyis bármely tagállamban) történő első hozzáférhetővé tételét, értékesítését kell érteni. Nem a fogyasztóknak való értékesítés időpontja az irányadó tehát, de az esetek nagy többségében még csak nem is a készüléknek a magyar boltokba kerülése a mérvadó (hacsak az adott készülék „életében” nem ez a kereskedelmi lépés tekinthető az EU piacán való első hozzáférhetővé tételnek). Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a porszívók esetében ez azt jelenti, hogy ha az adott porszívótípust már – bárhol az EU-ban – forgalomba hozták 2017. szeptember 1. előtt, akkor arra a porszívóra nem vonatkoznak majd az új, 2017. szeptember 1-jén hatályba lépő szabályozások. Így egy ideig például fogunk a boltokban találni olyan porszívókat, amelyek még az A-G energiaosztályokat tartalmazó címkéket viselik, és adott esetben a felvett teljesítményük meghaladja a 900W-ot (900 és 1600 W között lesz). Ezek majd fokozatosan „elfogynak” a piacról, és az újabb modellek már az A+++ – D skálás címkével kerülnek ellátásra, és meg fognak felelni minden, 2017. szeptember 1-jétől irányadó követelménynek.

Kapcsolódó tartalom: